Vanliga hårmyter

Som frisör får man höra många påståenden och myter om hår. Här har jag samlat några av de vanligaste och rett ut om det är sant eller inte.

Man ska borsta håret 100 ggr varje kväll

När man borstar håret får man ut hårbottens naturliga talg fett vilket är bra för längderna. Men att borsta håret 100 ggr sliter nog mer en vad det gör nytta! Lagom är bäst.

Om man rakar barns hår blir det tjockare.

Nej, det är inte sant. Precis som att man inte får mer hår på benen av att man rakar dom. Barn har väldigt tunt och fint hår de första åren och det kan inte påverkas genom att man rakar det. Myten har troligtvis uppstått genom att man rakat barnets hår under ett längre tid och när man slutat har det nya håret varit tjockare o grövre. Men det beror ju på att barnet blivit äldre och fått en annan hårkvalité helt enkelt. Man kan aldrig påverka hår rötterna genom rakning eller klippning.

Man måste klippa håret annars slutar det att växa.

Nej. Ett hår slutar aldrig att växa. Men ett hårstrå har en viss livslängd och sedan tappar man det. Hur lång livslängd ett hårstrå har kan variera från person till person och avgör hur långt hår man kan få.

Man kan repparera ett kluvet hårstrå

Nej, det kan man inte. Ett kluvet hårstrå måste klippas bort. Det finns vissa produkter som tillfälligt limmar ihop den kluvna hår toppen t ex vissa glansdroppar men så fort man tvättar håret försvinner ju den effekten.

Man har likadant hår hela livet

Nej, det har man inte eftersom håret förändras hela tiden, vilket är beroende på levnadsstil, hormoner och mediciner . T ex efter en graviditet och svår sjukdom kan ens hårkvalité och hårfärg förändras.

Torr hårbotten kan leda till mjäll

Nej, mjäll är en svamp och har inget med torr hårbotten att göra. Men däremot kan man tro att man har mjäll när man har torr hårbotten eftersom en torr hårbotten flagnar.

Gråhårighet kan komma över en natt

För det första blir inte håret grått utan vitt. Håret tappar alla sina pigment, att man säger att det blir grått är eftersom det ser grått ut när det blandar sig med ditt övriga hår. Att bli helt vit hårig över en natt är helt omöjligt eftersom det tar precis lika lång tid för det vita att växa ut som ditt andra hår. Men visst kan det komma många vita hårstrån på en gång och har man riktigt kort hår kan det ju synas fort.

Blont hår kan bli grönt av att bada i pool

Ja, om ditt hår är blonderat eller väldigt solblekt kan det få gröna skiftningar pga. klor.

Man kan använda citron till att bleka håret

Ja, det kan man, men det är inget som rekommenderas då saften från citronen är ganska stark för håret, vilket kommer att leda till kraftigt slitage i längden. Det blir oftast gult dessutom.