No ’poo – Del 2

Hur gör man?

Har du bestämt dig för att sluta använda schampo och istället börja använda en annan metod för att tvätta håret? Om du inte har läst det första inlägget om no ’poo  ”No ’poo – Del 1” och vill veta vilka ämnen det är du ska undvika i stylingprodukter och eventuella balsam (när du använder balsammetoden till exempel), gå då tillbaka och läs eller sök på nätet efter listor med tillåtna produkter.

Sistaschampo

Det första steget man ska ta när man börjar med no ’poo är att schamponera med ett ”sistaschampo”. Ett sistaschampo innehåller SLS men inga silikoner eller mineraloljor. Syftet med att använda ett sista schampo är att tvätta bort det lager av silikoner och mineralaljor som ligger runt hårtstråna.  Om man inte använder ett sistaschampo finns risken att den första tiden utan schampo blir onödigt svår. När höljet av silikon och mineralolja sakta slits bort från håret kan det bli tovigt, matt och svårt att tvätta rent. Det kan i värsta fall ta flera veckor för silikonet och mineraloljorna att slitas bort från hårborstning och annat mekaniskt slitage. Exempel på sistaschampon är ”Såklart!” från Garant och ”Apoliva” från Apoteket. Håret blir ofta väldigt torrt efter sistaschampot, därför behöver håret en riktigt återfuktande inpackning efter.

Återfuktande hårinpackning

Följande recept är grunder som kan varieras efter vad man har hemma och de behov man har.
  • 5 delar godkänt balsam (som inte innehåller mineraloljor eller silikoner)
  • 1 del kallpressad oraffinerad olja

Valfria ingredienser som med fördel kan adderas är:

  • 1-2 tsk honung
  • 1-2 tsk aloe vera
  • 1 mosad avocado
  • 1 ägg
  • 1-2 msk naturell yoghurt
  • ½ dl kokosmjölk
Oljor som passar bra är olivolja, avocadoolja, solrosolja eller kokosolja. Alla dessa finns att köpa i matvarubutiker, se bara till att de är kallpressade och oraffinerade.

Metoder:

Bikarbonat

Blanda 1-3 tsk bikarbonat med vatten, massera in det i hårbotten och låt det sitta i några minuter innan det sköljs ur med vatten. Det är viktigt att skölja med något surgörande efter bikarbonatet eftersom bikarbonat är basiskt och ändrar hårets pH-värde, vilket måste justeras genom att skölja med t.ex. 0,5 dl äppelcidervinäger eller 1 tsk citronsyra blandat med 5 dl vatten. Stå framåtlutad och doppa håret i blandningen, häll det sedan över huvudet.

Balsammetoden

Använd 0,5-1 dl av ett godkänt balsam och massera in noga i hårbotten och håret. Vill man så kan man i en kopp blanda balsamet med lite olja, honung, ägg eller aloe vera. Låt balsamet sitta i några minuter och skölj noga.

Lera

Blanda lika delar rasullera med vatten, massera in i håret och skölj ur.

Honung

Blanda några msk honung med 1-2 dl varmt vatten tills honungen löst sig. Stå framåtlutad och doppa håret i vattnet, häll resten över huvudet. Massera, låt sitta någon minut och skölj.

Torrschampo (att använda mellan tvättar)

Beroende på vad du får tag på går det bra att använda rismjöl, majsmjöl, potatismjöl eller arrowroot. Dessa kan med fördel även blandas om man så vill. Har man mörkare hår blandar man i lite kakao för att undvika att torrschampot ska synas. Förvara blandningen i t.ex. ett saltkar och strö antingen först i händerna eller direkt i hårbotten. Massera in pulvret, vänta några minuter så att det överflödiga sebumet hinner absorberas av pulvret och borsta sedan ut det.