Det finns inga genvägar till ett långt vackert hår!

Tillhör du också en av dem som väntar på att håret ska växa ut och bli långt, men ingenting händer? Kanske undrar du varför! Det absolut största misstaget man gör då man vill att håret ska växa ut är att man aldrig klipper sig. För hur ska håret kunna bli längre om man klipper av det?Som frisör möter jag dagligen kunder som säger ”Du får bara ta det allra yttersta på topparna, jag håller på att spara ut håret”. Jag ställer en motfråga till kunden, ”vill du att jag ska ta bort det yttersta eller ALLT det slitna?”. De kunder som vill spara ut håret långt nöjer sig oftast med 1 centimeter även om det i själva verket behövs 10 centimeter. Då berättar jag oftast för kunden att slitet hår, hår som blivit kluvet i topparna, aldrig kommer att växa och bli längre.

Det är nämligen så att har man kluvna hårtoppar så kommer de fortsätta nöta av varandra vilket innebär att längden ”stannar upp”. Du har säkert själv märkt av hur ditt hår ”slutat växa” på längden när det varit slitet. Dessvärre tror jag att många blundar för sanningen då man inte vill klippa något alls av längden egentligen. Kanske har man hellre ett långt slitet hår än en kortare frisyr som ser fräsch ut.

Men om man nu har bestämt sig för att få långt hår då? Hur ska man egentligen gå tillväga för att få det där långa, fräscha hårsvallet som ser sådär friskt och välmående ut? För den som verkligen bryr sig om sitt yttre kommer här en liten lista på hur man sköter sitt hår på allra bästa sätt.

  • Först och främst vill jag lyfta upp den viktigaste punkten av dem alla. SLÄNG DINA GAMLA ICA PRODUKTER! Kvalitét kostar, och det finns tyvärr inga billiga genvägar till ett sunt hår. Boka in en tid hos en duktig frisör för en välbehövlig klippning och be denne tipsa dig om vilka hårprodukter du behöver till ditt hår. Investera sedan i ett bra schampo och balsam och kanske en inpackning om ditt hår behöver det. Glöm inte att köpa värmeskydd och andra stylingprodukter så som vax, spray, serumdroppar och stylingkrämer om du brukar använda det. Låt det få bli en dyr ”engångskostnad”, ha i åtanke att frisörprodukter räcker 3-4 gånger längre än något du inhandlat på din lokala mataffär.
  • Tvätta håret lagom ofta, en gång i veckan räcker gott och väl. Det finna absolut ingen anledning till att tvätta håret var och varannan dag. Oftast handlar det om en gammal vana som vi har. Nu gäller det att avvänja håret från att bli tvättat så ofta. Försök att stå ut en dag extra nästa gång du känner att håret börjar bli fett. Det är nämligen så att ju oftare man tvättar håret, desto snabbare blir håret fett. Håret mår inte bra av att bli tvättat så ofta, använd gärna plasthätta över huvudet när du duschar för att undvika att håret blir blött. Det fungerar alldeles utmärkt för mig!
  • Vi svenskar är experter på att föna och platta våra hår. Egentligen är det inget fel med det, det är snarare ett tecken på att vi faktiskt bryr oss om vårt utseende. Men se till att skydda håret med ett bra värmeskydd köpt hos frisör innan du värmebehandlar det. Att utsätta håret för värmen som en plattång genererar är egentligen inget bra alls. Att då och då låta håret vila lite och kanske vara lite självlockigt eller bångstyrigt skadar inte, eller? Ett tips, sätt upp håret i en hästsvans så tänker man inte på om det är rakt eller lockigt.
  • För att åter igen komma till klippningen. Trots att jag är frisör tänker jag inte överdriva hur ofta du faktiskt behöver klippa ditt hår. Att klippa sig var 6:e vecka då man spar ut längderna känns en aning överdrivet. Däremot kan jag inte ge ett exakt svar på hur ofta just DU behöver klippa dig. Det är nämligen så att vissa hårtyper bli skörare fortare än andra. Fina skandinaviska hår behöver ofta klippas till någon vecka tidigare än grova, starka hår. Så se till att boka in ditt nästa besök hos frisören redan när du är på plats efter en nygjord klippning. På så sätt garanterar du att ditt hår aldrig hinner bli slitet, och får på sikt ett långt, fint och friskt hårsvall.
  • Färga håret med måtta. Att krångla med färg och inte minst blekning själv i hemmet är inget jag rekommenderar. Vi frisörer är experter på färgkemi och vet vad som funkar bäst för just ditt hår. Felet många ”hemmafärgare” gör, är att de färgar hela håret varje gång istället för att bara behandla utväxten. En frisör färgar inte ditt hår mer än du behöver, så överlåt den biten till någon med rätt kunskap.


Behandlar du ditt hår med kvalitétsprodukter och försöker att inte slita på det för mycket i onödan, och inte minst klipper dig med jämna mellanrum så lovar jag dig längre och friskare längder inom en snar framtid. Jag önskar dig all lycka med ditt nya fräscha hår!