Vad är det för skillnad på toning och färg?

Jag har hört av många, mina vänner och kunder, att de tycker att färgerna släpper lätt eller att ditt hår suger åt sig alldeles för mycket färg och blir alldeles för mörkt…

Jag skall nu berätta skillnaden mellan permanent hårfärg, lättfärg och toning.

Nu jag kommer prata om fjällskikt på ett hårstrå. Tänk på ett hårstrå som om den vore en grankotte. Med många lager. Ett hårstrå har många många fina lager som är som ett facit på vårat hår.

Har du ganska slitet och frissigt hår, står antagligen dina fjällskikt på ditt hårstrå rakt ut och är väldigt ”öppet” därav är det lättare att färga och det suger åt sig snabbare. Du kan själv inte se dina fjällskikt. Inpacking, balsam och klippning är enda botemedlet för öppna fjällskikt och slitna torra hår.

Permanenthårfärg

Det är den färgen som sitter bäst. Det är oftast den som täcker gråa hår ordentligt. På hårstrået går det ända in i fjällskiktet och sitter sedan som berget och försvinner inte om du inte bleker, avfärgar eller klipper bort det. Permanet hårfärg brukar man använda i botten för att det skall täcka och bli en mer intensivare färg. Det används också ofta på ofärgade hår när de skall göra en första färgning för att det skall hålla.

Lättfärg

Är som en toning blandat med en permanentfärg kan man säga. Den sitter i näst längst ut på ett hårstråts fjällskikt. Den är skonsam fast den sitter. Den används ofta på hår som redan är färgade också för att skydda och för att inte mata håret med alldeles för mycket pigment som bara lossnar. Ett smart val för att skydda ditt hår. Täcker oftast inte så bra i botten eftersom den är lättare och mindre intensiv.

Toning

Är en färg som lägger sig längst ut på hårstråets fjällskikt för att vara så skonsam som möjligt, den täcker inte lika bra och håller inte likabra. Den är bra att använda om du vill få tillbaka färgen som har mattats ur eller enkelt få tillbaka glansen. Det finns många bra toningar som kan ändra dina nyans i varmare eller i kallare ton. Den kan inte ljusa upp ditt redan färgade hår.

Tips! När du färgar håret, skall du alltid tänka på att det är du som nu skall underhålla din färg innan du skall färga utväxt igen. Det finns något som heter tonande produkter. Det kan vara så som inpackning med pigment, färgmousse. Produkter med färgpigment helt enkelt. Det är superlätt att lägga i och bevarar din färg så mycket bättre.