No ‘Poo – Del 1


Vad är No ‘poo?

No ‘poo är en förkortning av engelskans “no shampoo” och innebär att man inte använder vanligt kommersiellt schampo för att tvätta håret. Det är även en ordlek som syftar till att man inte vill ha onödiga kemikalier och annan ”skit” (”poo”) i håret.  Det finns flera olika metoder att tvätta sitt hår utan schampo, de som kommer att beskrivas nedan är de mest populära metoderna och är: bikarbonat, lera, honung och balsam.

Varför No ’poo?

Många som hör talas om no ’poo för första gången tycker att det låter äckligt och tror att man måste använda schampo, helst flera gånger i veckan, för att hålla håret rent. Detta är fel! Vanliga schampon innehåller i regel sulfater som kallas SLS och står för ”sodium lauryl sulphate” eller ”sodium laureth sulphate”. SLS finns i de flesta av de rengöringsmedel vi har hemma och är det som gör att fett kan ”lösas” i vatten och tvättas bort. Det schampo gör är alltså att tvätta bort det vaxartade fett som hårbotten producerar för att skydda håret. När vi har tvättat bort allt sebum får det konsekvensen att vi måste använda balsam för att återföra det fett som tvättats bort. Dessutom innehåller många schampon och balsam mineraloljor (petroleum/råolja) och silikoner som lägger sig som en hinna runt hårstrået och får det att kännas mjukt och ”halkigt” och på så vis maskerar skadan på hårstrået. Eftersom kroppen alltid strävar efter en balans, så kommer hårbotten att försöka kompensera bristen på sebum med att överproducera sebum. Detta leder till en ond cirkel där schampot gör håret torrt, balsamet döljer det faktum att håret är torrt och hårbottnen överproducerar sebum så att håret blir fett snabbare och du måste schamponera oftare. Håret måste tvättas, precis som huden, eftersom det lätt fastnar smuts så som död hud, damm och andra luftburna partiklar i sebumet. Hur ska man då göra om man vill undvika den onda cirkeln?

Viktigt att veta innan du slänger schampoflaskan

Det viktigaste att minnas för den som har bestämt sig för att börja med ”no ’poo” är att undvika SLS, mineralojlor och silikoner i allt man har i håret, d.v.s. även i stylingprodukter. Då även alkoholer torkar ut håret bör man även undvika dessa. Det finns långa listor att hitta på nätet med ämnen man bör undvika/som är ”förbjudna”, men en enkel tumregel är att undvika ämnen som slutar på: –sulfate/-sulfat/-sulphate (sulfater), -cone/-siloxane/-conol (silikoner), som innehåller orden: Paraffin, vaselin, petroleum, mineralolja, vitolja (mineralolja) samt alkoholerna: alcohol denat, denaturated alcohol, etanol , isopropyl alcohol, SD alcohol. Trots allt som är ”förbjudet” enligt no ’poo så behöver man inte känna sig begränsad av no ’poo! De som använder sig av no ’poo upplever inte att de förlorat något eller känner sig begränsade av att inte använda schampo, tvärt om är det många som njuter av att inte vara begränsade av den onda cirkel av schamponering som de var fast i innan. Det man vinner på att sluta schamponera är ett hälsosammare och snyggare hår som behöver tvättas mer sällan och som inte kräver lika mycket stylingprodukter för att ”lyda”, samt en mindre irriterad hårbotten. Läs No ’poo – Del 2 för att få reda på hur du ska gå tillväga.