Hårvård för afrohår


Har du växt upp med rakt hår och avundats de där grabbarna och brudarna med sina riktigt stora, fluffiga afrohår eller långa snygga flätor? Det där heta afrohåret dök inte upp under en natt utan det kräver mycket vård och omhändertagande för att se så pampigt ut som det gör.

Saker som du måste investera i om du har afrohår och ge ditt hår den bästa vård och behandling du kan är:

 

Bredtandad kam

Dina fingrar kan bara ta dig så långt när det kommer till att ta bort tovor. En bredtandad kam klarar de svåraste jobben! Försök att använda den medan ditt hår är blött för så snabbt och smärtfritt resultat som möjligt.

 

Sulfatfritt schampo

Kollar du på innehållsförteckningen på ditt schampo ser du mer än ofta att det står ”sodium laureth sulfate”. Det innebär att schampot med all risk kommer att stjälpa ditt hår genom att ta bort dess naturliga oljor. Eftersom afrohår inte behöver schamponeras ofta så är det desto viktigare att använda ett sulfatfritt schampo.

 

Olivolja

Behöver lockarna lite extra fukt och lyster? Testa en inpackning gjord på olivolja, lite majonnäs och honung och dränk håret i det. Sätt på en duschmössa och låt vara i omkring 45 minuter eller längre och skölj ur. Detta kan man göra någon gång i veckan tills man känner att håret fått tillbaka sitt flow!

 

Värmeskyddande sprej

Var försiktig med att använda plattång, hårtork och andra verktyg på ditt hår. Det gör mycket mer skada än man tror! Lägg en slant på en riktigt bra värmeskyddande sprej om du inte har möjlighet att utesluta dessa heta verktyg från vardagen.

 

Satinwrap eller satinörngott

Har man afrohår så vet man att ens hår är fullt av massa naturliga fetter och det sista man tänker på innan man går och lägger sig är att baka in det. Lägger du dig utan att baka in håret så kommer du vakna som en stålborste eftersom tyget i din kudde har sugit upp alla fetter! Investera i en sovmössa i satin (plast går också men det är inte riktigt lika bekvämt) eller ett örngott i satin att sova på, för att bevara de där essentiella fetterna.

 

Känner du att ditt afrohår inte riktigt kan hantera väder och vind denna säsong eller känner du för att ha något riktigt lättskött ett tag för att slippa tänka på ovanstående? Fundera då över ett skaffa dig en frisyr som inte bara är riktigt snygg och varierande utan som även skyddar ditt hår. Tänk flätor, headwraps, high bun, updo... det finns gränslöst med alternativ!

 

Tänk även på att de sektionerna i butiker och på salonger som marknadsför sina produkter för afrohår kan vara för bra för att vara sant. Lyssna på ditt hår och testa dig fram snarare än att hoppa på första bästa produkt i den avskalade hyllan. Din kompis som har en metod som fungerar bra för honom eller henne kommer säkerligen inte funka lika bra på dig. Lyssna på ditt hår och låt inte det (lilla) utbudet av hårprodukter som säger sig vara för ditt hår bestämma.