Hårprodukter

Idag finns det en uppsjö av hårprodukter på marknaden, de finns tillgängliga överallt från matbutiker till frisörer. Idag finns det till och med butiker som har specialiserat sig på hårvårdsprodukter och enbart säljer dessa.

Vårt hår och vår frisyr utgör en stor del av vårt utseende och hur vi uppfattas av vår omgivning. Och inte minst, påverkar det vårt självförtroende! Men det finns inga genvägar, man måste ta hand om och vårda sitt hår. Men det är inte bara hårprodukter som påverkar håret. Ditt humör & dina matvanor är också faktorer som kan förändra hårets skick. Om man stressar mycket så kan man tappa hår. Så ett starka och vackrare hår får du inte bara genom att köpa exklusiva hårprodukter, utan genom att ta hand om hela dig själv.

Behovet av produkter är olika från person till person. En person med färgat hår behöver ett schampo för att behålla lystern i håret. Den andra ett schampo för att bli av med mjäll och den tredje ett schampo för att håret inte ska bli flottigt.

Men schampo är bara en av alla de hårprodukter som finns på marknaden, men samma sak princip gäller med alla produkter, alla har olika hårtyper och behöver därför hitta produkter som är anpassade för just dem.Det är dock inte alltid lätt att veta vad man har för hårtyp eller behöver för produkter själv. Men genom att prata med frisören nästa gång du är och klipper dig kan du snabbt få tips och råd på vad du behöver för att just ditt hår ska hålla sig så friskt som möjligt.

Det första steget till ett friskare och starkare hår är att använda rätt schampo och balsam för din hårtyp. Det många gör fel är att de köper billigare produkter och lägger mer pengar på styling artiklar. Om man är rädd om sitt hår måste man göra rätt från början, annars kan man aldrig spara ut till långt vackert hår. De produkter som din frisör rekommenderar och som man använder på frisörsalonger kommer att kosta mer. Men tänk efter, varje gång du tvättat håret hos frisören är det mer livligt än i vanliga fall. Riktiga schampon innehåller inte lika mycket vatten som de billiga märken man normalt hittar i matvarubutiker och liknande utan de innehåller oljor som är bra för och stärker ditt hår.

Man behöver inte och ska inte tvätta håret varje dag. Om man inte tvättar håret så ofta har håret en produktion så att det rengör sig själv efter en tid. Men om man tvättar håret varje dag resulterar det i att hårets egna naturliga oljor tas bort. Detta sliter på ditt hår precis som när man tvättar kläder för mycket. Hur ofta man bör tvätta håret varierar även det från person till person, en del behöver tvätta håret varannan dag, andra var tredje och en del endast en gång i veckan. Sen beror det även på om man använder styling produkter eller om man bara har håret naturligt. När du tvättar håret, glöm inte att torka ur det innan du applicerar balsam, annars rinner all balsam bort och inte ger någon verkan.
 • Hårinpackning är en annan bra typ av behandlig av håret som man kan göra någon gång ibland. Man applicerar det i håret och låter det sitta i 10-15 minuter. Det hjälper mot torrt hår, slitna toppar, hår som blir fett snabbt.
 • Efter att håret är tvättat är det fritt fram för styling produkterna. Här listar vi de vanligaste produkterna!
 • Hårspray– sprayas i håret för att ge det stadga. Det kladdar inte och är lätt att borsta ur.
 • Hårmousse- Mousse är en produkt som används för att ge extra volym och glans. Mousse har fler andvändings möjligheter än många andra produkter, kan användas av personer med både långt och kort hår och appliceras i blött eller torrt hår med olika resultat.
 • Hårgele– Används i kort hår och får håret att stelna i en position. Gelé brukar ofta göra att håret ser glammigt och blött ut. Gelé appliceras i blött eller torrt hår.
 • Hårvax– Används i kort till medellångt hår för att forma, det stelnar ej som hårgele utan kan formas hela tiden. Hur bra du kan forma den under en dag beror självklart på vilket vax du väljer. För bästa resultat bör det appliceras medan håret fortfarande är fuktigt.
 • Hårpasta– Pasta är något tuffare än väx, det går inte lika lätt att forma under dagen utan när man lagt håret åt ett håll kommer det att hålla sig där. Hårpasta gör din frisyr blankare medan vax gör håret mer glansigt. Många använder pasta för att bara göra detaljer i sin frisyr. Bör appliceras i torrt hår.
 • Hårpuder– även klassat som torrschampo är ett pulver du har i håret för att ge en matt effekt och ökad volym.
 • Värmeskydd- Använder du plattänger, locktänger eller andra värmeverktyg är värmeskydd ett måste. Detta för att skydda håret mot det slitage som det blir utsätt för av värmeverktyg.
 • Saltvatten– vanligt förekommande som spray är en produkt som återskapar en dag på stranden känslan. Den tillför volym, textur och flexibel stadga utan att klibba.
 • Silkesdroppar - Används för att ge håret glans, lyster och för att bibehålla fukten. Silkesdroppar passar alla hårtyper och kan appliceras på olika sätt beroende på önskad effekt.
Vidare finns även än mängd hårfärg och toningsprodukter på marknaden, och återigen vill man ha ett vackert och friskt hår är det bäst att rådfråga sin frisör innan man köper hem någon produkt. Men absolut bäst resultat får du om du färgar eller tonar håret direkt hos din frisör istället! Detsamma gäller hårblekning, något som sliter enormt på håret, men om det ska göras, se till att du gör det hos en frisör. Slutligen måste vi få med Hårtabletter som har blivit allt populärare under den senaste tiden. Det är ett kosttillskott man äter för att förbättra hårtillväxten och gör ditt hår glansigare. Sammanfattningsvis, använd kvalitets produkter som är anpassade till ditt hår. Tvätta inte håret varje dag. Sist men inte minst var inte rädd att rådfråga din frisör!