Har du fett hår?

Är du en av många som ha fet hårbotten, som sedan resulterar i fett hår? Du är inte ensam! Det är många som har det och det är inget ovanligt alls. Men du kan slippa det med lite knep och tips som du nu ska få av mig. Till att börja så vill jag att ni ställer följande frågor till er själva:

- Hur tvättar du ditt hår ofta? - Om du tvättar ditt hår mer sällan än varje dag, får du då fett hår? - Blir ditt hår fett snabbt, trots att du nyss duschat håret? - Tränar du mycket eller idrottar? - Använder du billiga schampoon & balsam?

Om du svarat ja på dessa frågor, så ska du nu får min hjälp i att bli av med det feta i hårbotten. För det kan vi nog vara eniga om att det inte uppskattas av någon.

Först, till första frågan, hur ofta tvättar du håret? Det allra bästa är att tvätta håret var tredje dag. Då hinner håret bli rengjort av schamponering du gjort, det naturliga fett som ska finnas i hårbotten hinner nyproduceras och lägga sig som ett skydd i hårbotten. Och det är sedan på dag 3 som det är dags att återigen schamponera håret.

Sen till andra & tredje frågan.. Precis som jag skrev här ovan så ska du helst hålla dig till att enbart tvätta håret var tredje dag. Så om du nu behöver tvätta ditt hår oftare än så, så är du tyvärr inne i en ond cirkel. Jag ska förklara vad det är som sker när man tvättar håret så ofta som kanske varje dag. Om du tvättat igenom håret med både schampoo & balsam varje dag under en längre tid så vänjer sig tillslut din hårbotten vid detta. Det som då sker är att det naturliga fettet som ska finnas i hårbotten försvinner för ofta och för snabbt. Det finns då med andra ord inget skyddande fett i hårbotten. Och då ser kroppen till att producera det extra fort & då mycket. Därav att ditt hår blir fett efter bara en dag, kanske till och med efter bara en halv dag.

Så det du nu ska göra är att "av-vänja" håret vid detta. Det blir ingen rolig sak att göra, men det blir bättre sen, jag lovar.

Du får börja tvärt med att tvätta håret så ofta som varje dag. Tvätta enbart håret varannan men helst var tredje dag i en månads tid. Så kommer håret få normal balans i fett-produceringen igen. Det är ingen rolig månad för hårbotten kommer fortfarande över-producera fettet i hårbotten i början och du kommer då känna att håret blir fett och jobbigt i början. Men ge det en månad, så lovar jag att dina bekymmer är över sen. När du sedan stått ut i en månad så kan du därefter alltid hålla dig till att enbart tvätta håret var tredje dag och du kommer tillslut till och med märka att du kan hålla dig till var fjärde dag.

Detta mår håret & hårbotten bäst av. Så, gör dig, din hårbotten och ditt hår en härlig tjänst & slipp överproduceringen av det naturliga fettet.

Tränar & idrottar du ofta? Då blir detta givetvis ett litet bekymmer för hårbotten. Med träningen så förstår jag helt om man vill känna sig fräsh i håret efter att man svettats ordentligt på ett träningspass. Men testa att emellanåt använda dig av torr-schampoo. Se om du inte kan hitta något med god doft så slår du två flugor i en smäll. Jag själv gillar ett torr-schampoo från märket FUDGE. Underbart effektivt en dålig hårdag.

Simmar du ofta? Använd "bad-mössa", sådan som proffs-simmare använder, så slipper håret hela tiden bli så blött och fullt med klor. Och likadant här, testa torr-schampoo. Eller om du har simning en gång i veckan, se till att sim-passet blir just den dagen det är dags att tvätta håret, kanske?Vad använder du för schampoo & balsam till ditt hår? Se till att du faktiskt investerar i ett riktigt bra frisörschampoo & tillhörande frisörbalsam. Fråga din frisör om vad som skulle passa till just ditt hår & som även din plånbok tillåter. Eventuellt att du kanske till och med ska använda ett djuprengörande schampoo någon gång i månaden. Och i början av din "av-vänjning" så skulle jag rekommendera ett schampoo för fett hår, så att det balanseras upp tills det blir bra. Billiga schampoo'n och balsam kan resultera i fett & flottigt hår. Eller kanske till och med ut-torkad hårbotten & även det blir det överproduktion av fett av, då hårbotten är torr och behöver mer fett.. Allt blir en himla dum ond cirkel. Och det vill vi ju inte vara med om.

Så, mina tips till er med fet hårbotten är: - Vänj av ditt hår med att bli tvättat så ofta, även om det känns fett och jobbigt i början, det blir bättre! - Tvätta håret endast var tredje dag eller ännu mer sällan. - Använd riktigt bra frisörschampoo'n & balsam, eventuellt att du även använder ett djuprengörande schampoo en gång per månad. - Matcha in tränings-dagarna med dina "duscha-håret-dagar". - Testa torr-schampoo efter träning istället för att tvätta håret för ofta.